张家港城西实验小学
本项目位于苏州市张家港市,东临南庄路,北侧为纬二路,西临疏港高速,南靠小河坝路。周边拥有良好景观资源,交通便利。

在设计理念上,主要提出了三大概念。
1. 开放互动的少年乐园
开放互动式教育,意味着打破传统的封闭式教育体系,以创新、包容、灵活的方式充分利用和调动课堂内外的教育资源,使师生在教与学中得以相互学习、提高。因此,在建筑设计中,我们强调空间的开放性和互动性,在满足基本教学功能需求的前提下,为丰富多样的教学模式提供更多的空间弹性,让学生能够在多元环境下进行学习和锻炼,在有限的建筑空间内创造无限的使用可能,使学校成为真正意义上的学习乐园。
2. 绿色生态的城市花园
将绿色生态的概念融入每个设计环节。提倡以最简单自然的方式解决建筑的使用功能需求,适度引入新兴的节能技术,创造宜人的建筑内环境,并有效地降低建筑日常维护成本,努力营造教书育人、管理育人、环境育人的绿色环境氛围,努力构建绿色学校、绿色家庭、绿色社会一体化的生态型德育格局。
3 社区发展的文化极核
城西拓展区梁丰初中西校区的落户将有效地推动社区的整体开发,增强社区聚合力。因此城西拓展区梁丰初中西校区的建筑设计必须与其发展定位相吻合,在造型和空间设计上具有卓尔不凡的追求,为进一步提升城市空间品质提供动力。

在方案设计上主要可分为四大步:
1. 罗列设计要求,根据功能生成体量,控制噪音源间距
2. 形成校园规划基本轮廓
3. 通过公共空间串联全部体量
4. 创造标志性庭院空间

在建筑造型上亦可分为主要四步:
1. 教学部分为三个“U”字形组团,其中南侧两个组团为普通教室用房,靠西南侧一个组团变异成“S”形,使南部与行政办公楼成对称的状态,容纳其他教学相关用房。东西两侧通过连廊系统达到与周围公共空间的连系,相对教学区的高效性,这里则成为一个更加活跃的场所。四
个功能体块通过挑空和搭接的方式相互关联,高底错落的布置方式形成了富有节奏感和韵律感的建筑天际线。
2. 规划整体采用苏州当地特色的粉墙黛瓦为基调,结合数个庭院,将学校打造成有如园林的校园。细节处采用格栅、内院等修饰,极大的丰富了建筑的造型语言,并且增强了特定功能空间的可识别性。
3. 本案对建筑立面的处理追求现代与古典结合的效果,教学部分整体采用百叶与窗相间的立面处理手法,在层间形成横向分割,使建筑层次分明。
4. 中心图书馆采用挑高空间与二层小庭院结合的个性化造型处理,使建筑形态更加生动,并且渲染了室内空间的特殊氛围。
The project is located in Zhangjiagang , Suzhou City, with Nanzhuang Road to the east, Weier Road to the north, Shugang Expressway to the west and Xiaoheba Road to the south. The surrounding area has good landscape resources and convenient accesses.
For the design concept, there are three main points:
1. Open and interactive youth park
Open and interactive education means breaking the traditional way of education system and making full use of the mobilizing educational resources both inside and outside the classroom. They can learn from each other. Therefore, in architectural design, we emphasize the openness and interactivity of the space, and freedom space for learning. In the case, we makes the classroom a real learning paradise. 
2. Green ecological city garden
Integrate the concept of green into every aspect of the design. Promote building’s functional requirements by using nature. we introduce new energy-saving technologies, and create pleasant buildings. In the case, we reduce the daily maintenance cost of the building, and strive to create a green environment for teaching. Our ultimate intention is to create a total green family for both teachers and learners.
3 Cultural development core
The settlement of Liangfeng middle school west Campus in Chengxi Development Zone will effectively promote the overall development of the community and enhance the community’s cohesiveness. Therefore, the architectural design of Liangfeng middle school Campus in Chengxi Development Zone must be with the same develop phase of the area.
In the design of the scheme, it can be divided into four major steps:
1. List the design requirements, generate the volume according to the function, and control the noise source spacing.
2. Form the basic outline of the campus plan
3. Connect all the masses by thronging the public space
4. Create the iconic courtyard space
For the design of architecture shape, can be also divided into 4parts: 
1. The teaching part is a group composed of three “U”.  The two groups on the south side are ordinary classroom buildings, and one group on the southwest side is transformed into an “S” shape, which makes the south and the administrative office building symmetrical, and accommodates other Teaching related rooms.  Four of The functional blocks are interconnected by picking and splicing, and the high-pitched layout forms a rhythmic and rhythmic architectural skyline.
2. The plan adopts the local characteristics of Suzhou’s local powder wall tiles, combined with several courtyards, to make the school a campus like a garden. The details are decorated with grilles, inner courtyards, etc., which greatly enrich the modeling language of the building and enhance the recognizability of specific functional spaces.
3. The design of the facade of this project combines modern and classical. The teaching part adopts the façade processing method between the louver and the window, forming a horizontal division between the layers to make the building hierarchy clear.
4. The central library adopts a personalized styling treatment combined with a high-rise space and a two-story small courtyard to make the architectural form more vivid and to present a special atmosphere of the interior space.
项目名称:张家港城西实验小学
主持建筑师:李  硕
项目建筑师:李金航、高飞 
设计团队: 贾珍珍、叶磊
基地面积:47333 ㎡
建筑面积:41953 ㎡
0封1
0封2
0封3
0封4
0封5
0封6
0封8
0封7
0封9
0封10
SH1709-005-(学校)-上海地劲-张家港学校-(二组)C05-NK-zj_xxy
SH1709-005-(学校)-上海地劲-张家港学校-(二组)-c06-NK-zj-yc