上海奉贤供电大楼
该项目坐落于奉贤区,项目位于环城西路与奉浦大道交叉口位于规划的交通主导示范区内。
与城市整体规划格局具有良好的发展关系。
建筑概念为电粒子释放形成静电图时展现的放射性状态而展现的一种放射性建筑体量。
项目营造了外向庭院,相比内向庭院, 形象更统一。适应了建筑概念中的形态,回应了规划中公共庭院的概念。沿奉浦大道与环城西路均设有公共庭院,形成共享社会资源。而项目内包含运动休闲庭院,水庭院,场地庭院,屋顶庭院,提供悠然休闲的氛围。建筑空间上,南北贯穿的中庭空间,不仅在形态上串联了体量,而且在功能上联接了场地和建筑,形成纽带。
在功能组织层面该项目将地块分成主要三类:特种车界面、内部界面、外部界面。标准层功能明确:调度中心、营销中心、办公与宿舍,在水平向环形流线上实现内部功能的串联。
该项目形成了一套独有的立体景观系统,分别为屋顶庭院、电力广场层景观绿化、展厅内部景观。
夜景模式下该建筑成为城市地标,作为城市灯塔的指引作用。该建筑使用独具一格的泛光策略:调度大厅吊顶底部用灯光打亮高反射材料,产生较强的视觉冲击。竖向灯光加强建筑的竖挺形象;每两层增加水平向灯光与建筑立面相辅相成;屋顶花园采用折线灯带, 打造屋顶花园氛围地面庭院采用点状灯光, 点缀庭院空间。


The project is located in Fengxian district, the intersection of Huancheng west road and Fengpu avenue and also located in the planned transportation leading demonstration area. It has a good development relationship with the overall urban planning pattern.
The architectural concept is a kind of radioactive building volume shown by the radioactive state when electric particles are released to form electrostatic diagram.
Project creates extroverted yards which has a more unified figure compared to introverted ones. It adapts to the form of architectural concept, and responds to the concept of public yards in the masterplan.
At the functional organization level, the project divides the land into three main categories: special vehicle interface, internal interface and external interface. The functions of the standard layer are clear: the dispatching center, marketing center, office. these factions are all connected horizontally.
This project has formed a unique set of three-dimensional landscape system, including roof courtyard, power square , floor green plaza, interior of the exhibition hall .
The building becomes a city landmark under in a night view mode and also plays a guider role in the city. The building Uses a unique floodlight strategy: the bottom of the condole ceiling of the dispatching hall is lit with high-reflective materials to produce a strong visual impact. Vertical lighting enhances the building’s vertical image; Horizontal lighting is added on every two floors to complement the building facade. The roof garden is decorated with small dotted lights .

项目名称:上海奉贤供电大楼
主持建筑师:李硕、李佳
项目建筑师:陈金
设计团队:李乐、樊明明、周雪峰、李金航
基地面积:18452㎡
建筑面积:66130㎡

0封1
0封2
0封3
0封4
0封5
0封6
IMG_20171108_112128
p1
p3 (2)
p3
p5
p6
p7
p11
pp1