上海前滩学校
本项目的设计范围位于前滩国际商务区55#街坊,东靠高青西路、晴雪路、西靠芋秋路、南靠春眺路、北靠翠溪路。本项目位于中环内城市成熟区域,靠近贯穿浦东和浦西的济阳路和中环路,交通便利;周边卫、教及生活配套齐全,交通便捷;后世博园区和东方体育中心具有很高的知名度,前滩国际商务区在整个上海发展版图中的重要意义。

在设计理念方面主要秉承了三项主要概念:
1. 开放互动的少儿乐园
开放互动式教育,意味着打破传统的封闭式教育体系,以创新、包容、灵活的方式充分利用和调动课堂内外的教育资源,使师生在教与学中得以相互学习、提高。因此,在建筑设计中,我们强调空间的开放性和互动性,在满足基本教学功能需求的前提下,为丰富多样的教学模式提供更多的空间弹性,让学生能够在多元环境下进行学习和锻炼。
 2. 绿色生态的城市花园
将绿色生态的概念融入每个设计环节。提倡以最简单自然的方式解决建筑的使用功能需求,适度引入新兴的节能技术,创造宜人的建筑内环境,并有效地降低建筑日常维护成本,努力营造教书育人、管理育人、环境育人的绿色环境氛围,努力构建绿色学校、绿色家庭、绿色社会一体化的生态型德育格局。
3 社区发展的文化极核
上海前滩55-02#地块幼儿园的落户将有效地推动社区的整体开发,增强社区聚合力。因此滩55#-2地块幼儿园的建筑设计必须与其发展定位相吻合,在造型和空间设计上都必须具备进一步提升城市空间品质的能力。

建筑造型
1. 教学部分为“8”字形组团,其中南侧为小学普通教室用房,中间的矩形组团容纳专用教室及相关用房和办公用房,北侧为中学普通教室用房,西侧挑出的错落的矩形盒子为图书阅览室联系中小学,相对提高教学区的高效性,这里则成为一个更加活跃的场所。四个功能体块通过挑空和搭接的方式相互关联,高底错落的布置方式形成了富有节奏感和韵律感的建筑天际线。
2. 在整体色调达到统一和谐的前提下,利用活泼明快的色彩作为修饰,极大的丰富了建筑的造型语言,并且增强了特定功能空间的可识别性:综合楼立面为竖向百叶形式,色彩丰富多变又达到整体统一,符合中小学建筑使用特征,可对少儿产生较为积极的影响,作为垂直交通的室外楼梯采用统一的外饰面色彩,其内饰面色彩则随着主体建筑的色彩变化。图书馆、报告厅、办公、生活及体育活动楼立面满铺金属遮阳百叶,百叶一面为灰色,另一面为彩色,片状平台削减块的体量感,形成轻盈通透的立面效果。
3. 本案对建筑立面的处理追求简洁明快现代的效果,教学部分整体采用竖向彩色百叶立面处理手法,在层间形成横向分割,使建筑层次分明, 各功能空间则根据不同的使用需求进行开窗处理,有内部庭院的部位采用落地大窗,充分建立庭院内外的空间交流,体育活动室则考虑到通风和采光的需求采用玻璃百叶进行围合。
4. 底层阅览室挑高天窗的个性化造型处理,使建筑形态更加生动,并且渲染了室内空间的特殊氛围。

功能布局
1. 本案教学楼和文体楼下均有地下室,为机动车停车库。
2. 本案“教学楼”为“8”字形,底层部分架空,以上另有5层,其中教室主要包括普通教室45间。分别布置在“8”字形的南北朝向上,专用教室主要包括美术、书法、史地、计算机和劳动技术教室。分别布置在“8”字形的中间矩形上,通过南北朝向设立的彩色栏杆百叶遮挡阳光。教学区西侧二层出设有室外看台,北侧是初中部,南侧是小学部,中间是综合部,容纳专业教室(包括科技创新室、信息技术、科学实验室、劳动技术用房等,专用教室部分包含音乐专用教室、美术专用教室、舞蹈专用教室等),综合部顶层是办公区。
3. 公共教学用房(多功能厅、合班教室、图书阅览室、少先队活动室等)则分散灵活布置在环操场一侧,报告厅设在文体楼四层和五层,人流也可以通过教学区与文体楼连接的平台直接进入到多功能报告厅,在活动频繁发生的时间段可有效缓解大量的人流。中学部西侧四层是电子阅览室,五层是教室图书阅览室,一层是学生阅览室;小学部西侧三层是科技活动和广播室,小学部西侧四层是学生阅览室。教学楼西侧看台下面为办公附属用房(广播社团办公室、德育展览室、卫生保健室、网络控制室、心理咨询室、体质测试室、总务仓库、维修管理室及传达值宿室等)。办公楼主要包括校长接待室、校长室、校务办公室、行政办公室、会议接待室等行政办公室18间。“办公楼”与“教学楼”通过二层半室外连廊及三层室外连廊互相连通。部分办公用房中的广播社团办公室布置在教学楼看台下面并面向西侧操场,其他教师办公用房散布于各个教学组团,方便教师办公与教学活动有效衔接。生活用房(教职工和学生食堂、厨房、开水房、配电室等)位于基地北侧的文体楼内,风雨操场设置在跑道北侧的文体楼内层高8.4M,可容纳篮球与排球等比赛活动。
This project is located in 55# block square of Qiantan International Business District, east of Gaoqing West Road, Qingxue Road, west by Qiuqiu Road, south by Chunqi Road and north by Cuixi Road. The project is located in the central area of Shanghai and where has fully equipped facilities. The site is close to Jiyang Road and Zhonghuan Road running through Pudong to Puxi. The transportation is convenient and the surrounding education and living facilities are complete. The Post Expo Park and the Oriental Sports Center make a high reputation of the area. Qiantan International Business District is important in the development of the entire Shanghai.

There are three main concepts in Design:
1. Open and interactive children’s “playground”
The concept means change the traditional education system and making full use of mobilizing educational resources inside and outside the classroom in an innovative, inclusive and flexible way so that teachers and students can learn and improve each other in the studying process. Therefore, in architectural design, we emphasize the openness and interactivity of space. we provide spatial flexibility as much as possible while the design is satisfied for the basic requirements, for the diverse teaching modes, so that students can learn in a diverse environment.
2. Green ecological city garden
 Integrate the concept of green ecology into every aspect of design. Promote the use of building functional requirements in the simplest and most natural way, moderately introduce new energy-saving technologies, create a pleasant interior environment, and effectively reduce the daily maintenance costs of buildings, and strive to create education, management, and environmental education. The green environment atmosphere, and strive to build an ecological moral education pattern of green school, green family and green society.
3 . Cultural development core of community development
The settlement of Shanghai Qiantan 55-02# block kindergarten will effectively promote the overall development of the community. Therefore, the architectural design of the beach 55#-2 plot must be consistent with its development orientation, and must have the ability to enhance the further quality of urban space in terms of city special ability.

Architecture design
1. The teaching part is a “8” shaped group,  the south side is the primary classrooms, and the standard group in the middle accommodates are for special teaching.The room and related rooms and office buildings, the north side is the middle school of general classroom room, the west side of rectangular box is for reading, connecting the primary and secondary schools, relatively improving the efficiency of the teaching area and becomes the active space. The four functional blocks are interconnected by connecting and overlapping with each volumes of blocks of architecture, and the high-pitched layout forms a rhythmic architectural skyline.
2. The overall color tone is unified and harmonious, the use of lively and bright colors as a decoration enriches the architecutre language and enhances the recognizability of the specific functional space: the vertical façade is a vertical louver form and the color is rich and varied.  It conforms to the characteristics of primary and secondary school buildings and can have a more positive impact on children. As an outdoor staircase for vertical traffic, it adopts a uniform exterior color, and its interior color follows the main building. The facades of the library, lecture hall, office, living and sports activities are covered with metal sunshade louvers. The louvers are gray on one side and the other side is colored. The slab platform reduces the volume of the block and forms a transparent facade.
3. Simple and modern school facade is this building’s elevation method.  The teaching part adopts the vertical color venetian facade treatment method to form a horizontal division between the layers to make the building hierarchy clear, and each functional space is based on different usage requirements. The window treatment is carried out, and the interior courtyard has a large floor-to-ceiling window, which fully establishes the space communication both inside and outside the courtyard. The sports activity room adopts the glass louver for the ventilation and lighting needs.
4. The high-level reading room in the lower reading room handles the personalized shape of the skylight, making the architectural form more vivid and rendering the special atmosphere of the interior space.

Functional layout
1. There are basements under the classroom and culture and sports’ buildings, which is a parking garage.
2. The “teaching building” in this case is “8” shaped, and the bottom part is overhead. There are 5 layers above the building, and mainly includes 45 ordinary classrooms. They are arranged in the north-south orientation of the “8” shape. The dedicated classrooms mainly include art, calligraphy, history, computer and hand working classrooms. They are respectively arranged on the middle rectangle of the “8″ shape, and the colored railings and louvers set up in the north and south face the sunlight. On the west side of the teaching area, there is an outdoor grandstand on the second floor, the north side is the middle school, the south side is the elementary school, and the middle is the comprehensive department, which accommodates professional classrooms (including science and technology innovation room, information technology, science laboratory, hand working room, etc.). The special classroom part includes music-specific classrooms, art- specific classrooms, dance-specific classrooms, etc., and on the top floor of the comprehensive department is the office area.
3. Public teaching rooms (multi-function halls, joint classrooms, book reading rooms, young pioneers’ activities rooms, etc.) are scattered and flexibly arranged on the side of the playground. The lecture hall is located on the fourth and fifth floors of the cultural and sports buildings, where people can walk through. The platform connecting the teaching area and the cultural and sports building directly enters the multi-functional lecture hall, which can effectively alleviate a large number of people during the period when the activities occur frequently. The fourth floor on the west side of the middle school is the electronic reading room, the fifth floor is the classroom reading room, and the first floor is the student reading room; the third floor of the primary school is the science and technology activities and broadcasting room, and the fourth floor of the west side of the elementary school is the student reading room. Below the stands on the west side of the teaching building are office annexes (broadcast community offices, moral education exhibition rooms, health care rooms, network control rooms, psychological counseling rooms, physical testing rooms, general affairs warehouses, maintenance management rooms, and communication rooms). The office building mainly includes 18 administrative offices such as the president’s reception room, the principal’s office, the school office, the administrative office, and the conference reception room. The “office building” and the “teaching building” are connected to each other through a two-story outdoor corridor and a three-story outdoor corridor. The broadcasting community offices in some office buildings are arranged under the viewing platform of the teaching building facing the west side playground. Teachers’ office rooms of others are scattered in various teaching groups to facilitate the effective connection between the offices and teaching activities. The living room (faculty and staff canteen, kitchen, water room, power distribution room, etc.) is located in the cultural and sports building on the north side of the site. The wind and rain playground is set at 8.4M high in the inner floor of the cultural and sports building on the north side of the runway. It can accommodate basketball and volleyball sports.

项目名称:上海前滩华东师范大学第二附属中学

项目地点:上海市浦东新区前滩地区55地块晴雪路、春眺路

建   筑    师:李硕 李佳
合作建筑师:周蔚+张斌/Atelier Z+
项目建筑师:袁怡(方案+扩初)  李乐(方案+扩初+施工图/室内设计)  王佳琦(施工图+施工配合/室内设计+景观设计)
设计团 队:李乐、安炳详、樊明明、涂单单、王梓瑜、陈依然

施工图设计:上海浦东建筑设计研究院有限公司

业    主:上海前滩国际商务区投资(集团)有限公司

设计时间:2015.10-2016.10

建造时间:2016.11-2018.06

占地面积:28585㎡

建筑面积:54178㎡

项目类型:学校

摄 影 师:陈颢、艾青

0封1
0封2
0封3
010 - _DSC7010
0封5-1
0封5-2
0封5-3
0封12-2
0封11
0封9
0封8
0封10
0封7
0封4
0封6
003 - 3090
DSC00928
006 - _DSC3889
008 - _DSC3461-Pano
005 - _DSC3886
DSC06506-Pano
DSC05707
007 - _DSC3766-Pano
023 - DJI_0546
DSC01039
DSC05470-HDR
009 - _DSC3900-HDR
p00
合1-1
合1-2
合2-1
合2-2
合3-1
合3-2
合3-3
0封12-1