上海张江海豚湾健康街区
张江海豚湾项目位于张江科学城核心区智慧河沿岸,紧邻海科路,北接张江未来公园,东西向共三个地块。南侧海科路路南将要建设100m左右高度的的办公建筑群,形成张江中区的高层天际线,基地北侧文体中心已经通过国际竞赛,遴选出荷兰著名事务所MVRDV作为主创团队,打造一个张江中区的地标建筑,未来将成为整个张江中区最重要的文化体育设施,也是组织城市活动的重要目的地。因此,无论是外部的地标建筑,及内部的低密度环境,海豚湾项目几乎占据着得天独厚的城市资源。

设计策略
在规划设计层面上,通过对上海传统城市街道的类型研究,提取保留了传统街道中灵活多变,尺度亲人的优点,在充分利用项目本身优越的景观条件基础上,提出了“穿街引园”的概念,单体布局上摒弃了效率化阵列式的排布方式,而是让每栋单体错位排布,室外空间大开大合,松紧有致,在南北向为城市提供了多条联系城市道路和张江未来公园的步行街道;在东西向为地块引入一条曲径通幽的园林式空间序列。
在单体设计层面上, 单体设计利用建筑体量上下两段的错动,形成了屋顶露台和底层四米的悬挑空间,配合毗邻建筑单体的下沉庭院形成了多样的园区空间形态。整体布局将每栋单体错位布置,形成步移景易的园区路径。甚至连园区的景观座椅下也设置了充电插座。人们可以在露台上茶叙,下沉庭院中办公,悬挑下会议,真正为办公人群提供随时随地的办公空间,激发人们对工作的创造力和对生活的想象力。

建筑单体
单体设计利用建筑体量上下两段的水平错动,一方面沿着北侧智慧河的景观面,形成一层屋顶露台,而同时,沿着南侧海科路形成入口层悬挑的灰空间,配合毗邻建筑单体的下沉庭院形成了立体的庭院形态。配合体量关系,立面材料首层采用深色石材,如同一个稳若磐石的基座,二三层采用玻璃幕墙,晶莹剔透,一实一虚,勾勒出园区沉稳又不失灵活的独特气质。
每个建筑单体主入口均设计了一面内置灯光的黑色镜面Logo墙,结合入口的展示台,方便企业昭示宣传使用;入户以后设置两层通高的大堂,配合地库的精装大堂,形成了双大堂入户的尊贵体验;每栋单体转角均设计了一个面向景观的镂空墙庭院,增加了室内和室外景观的空间层次,也为人们提供了一个半私密的休憩庭院。
二三层为玻璃幕墙立面,辅助空间集中于建筑一侧,为使用者提供了一个270°的景观大平层,玻璃幕墙的开启扇布置,分充分考虑了小空间使用的可能,保证今后每个进一步划分的小房间都有良好的自然通风。建筑单体在多处给使用者预留了多用途的可能,单体每层都为使用者设置了景观露台,使用者可以根据自身需求放置外摆,举办室外派对活动等等;屋顶也可以改造为屋顶花园阳光房,极大的拓展丰富了建筑使用功能。
The Zhangjiang Dolphin Bay Project is located along the Zhihui River in the core area of Zhangjiang Science City, adjacent to Haike Road, and connected to Zhangjiang Future Park in the north. There are three blocks of site in the east-west direction. Haike Road on the Southside will build an office building of about 100m height to form the high-rise skyline of Zhangjiang Central District. The cultural and sports center on the north side of the site has already passed the international competition, and selected the famous Dutch office MVRDV as the main creative team to build a The landmark building of the district, which will become the most important cultural and sports facilities in the Zhangjiang Central District in the future and an important destination for organizing urban activities. Therefore, whether it is an external landmark building or an internal low-density environment, the Dolphin Bay project has occupies a unique urban resource.

Design Strategy
For urban planning aspect, through the study of the types of traditional urban streets in Shanghai, the advantages of kindness feeling for pedestrians, and on the basis of making full use of the superior landscape conditions of the project, The concept of “going through streets and having gardens ” has rejected the efficient way of homogenous arrangement of the building blocks. but allows each unit to be misplaced, the outdoor space is sometimes open and sometimes narrow. It’s a way of providing multiple links to the city in the north-south direction. The urban road and the pedestrian street of Zhangjiang Future Park; a garden-like spatial sequence with a winding path in the east-west direction.
For the building design aspect, The platform on rooftop space and semi-shaded space on first floor are created by dislocating building units of separated floor simultaneously. Courtyards space under the upper floor are shaped with different scale and environment which allows people to customize various activities to suit their different needs. Even there are charging seats. People can hang on the terrace, work in the sinking courtyard, and  do the meeting, truly providing office space for anytime, anywhere, and inspiring people’s creativity and imagination.

Architecture design
For the building design, there is the horizontal displacement of the upper and lower sections of the building volume. On the one hand, along the landscape side of the northern side of the Zhihui river, a roof terrace is formed, and at the same time, the cantilevered semi-public space is formed along the south side of Haike Road. The space, in conjunction with the sinking courtyard adjacent to the building, forms a three-dimensional courtyard form. In combination with the volume relationship, the first layer of the façade material is made of dark stone, which is like a stable pedestal. The second and third floors are made of glass curtain wall, which is crystal clear and transparent. It shows the unique and temperament of the park. .
The main entrance of each building is designed with a black mirrored logo wall with built-in lighting. Combined with the entrance display stand, it is convenient for the company to show its publicity. After entering the hall, set up a two-story lobby with the hardcover lobby of the basement. Each corner of the building has a landscape-oriented hollow wall courtyard, which increases the spatial level of indoor and outdoor landscapes, and provides a semi-private rest courtyard.
The second and third floors are glass façades, and the auxiliary space is concentrated on one side of the building. It provides the user with a large flat layer of 270°view and the opening fan of the glass facade, which fully considers the possibility of using small space and guarantees that every small room could have good natural ventilation. The building unit has reserved a multi-purpose possibility for the user in multiple usage. Each floor of the unit has a landscape terrace and the user can hold outdoor party activities, etc.; the roof can also replanted as a roof garden and greatly enrich the building’s fuction.

项目名称:上海张江海豚湾健康街区

项目地点:上海张江中区海科路

主持建筑师:李硕  李佳

项目经理:周雪峰

设计团队:樊明明 李乐 涂单单 叶磊

业    主:上海星月投开发有限公司

施工图计院:上海中森建筑设计有限公司

幕墙设计:凯腾幕墙

景观设计:ARUP(奥雅娜)

设计时间:2016

建造时间:2017-2019

占地面积:33616.50㎡

建筑面积:48461.71㎡

项目类型:公共办公建筑

摄    影:苏圣亮

0封1
0封2
0封3
0封4
0封5
0封6
0封7
0封8
0封9
0封10
DJI_0493-HDR(修)
DY5A0290
DY5A0294
DY5A0309
DY5A0330
DY5A0331
DY5A0359
DY5A0363
p02效果图02
p05效果图05
p06效果图06
p08效果图08
p09模型照片01
p10模型照片02
p11模型照片03
p12模型照片04
p15分析图 穿街
p16分析图 引园
p17节点01
p18节点02
THL_8253
THL_8285