南昌世茂云中心会所
城市
红谷滩新区,是南昌在赣江西岸兴建的一座新城。他和所有中国高歌猛进的城市新区一样,专注于建设效率,正处在一次大规模的建设浪潮当中。对于这样一个远离城市中心的新兴园区,会需要花更为漫长的时间去养成这里的社区精神,建立更完整的公共活动空间。于是也形成了我们的设计初衷:让新兴入驻这个园区的使用者除了工作生活,也能在这里“动”起来。

现状
云上中心位于这片新建办公产业园区的几何中心,我们在接受这个设计委托的时候,整个园区的地库已经施工完成,柱网已经无法调整。其功能需要在一层布置展厅和配套商业,二层布置会议室和开放办公。在看似容量,柱网,边界已经被“限定”的基础上,业主的预期是做一个很有“价值”的设计。

路径
我们试图最大限度地打破原有场地的限制,突破立面、视觉等物质化层面的要求,以更为主动的姿态创造办公社区的人流联动,在与环境的交互中实现新城社区氛围的培养。于是,我们建立了一条纯室外环绕建筑的攀爬路径,它对园区完全开放。这条路径的起点在一层主入口处,面对绿化广场,通过一条形式化的坡道爬至二层室外平台,再转至种植活动屋面。屋面另一侧则又设计一条坡道,直接连接南区二层室外商业动线。同时一层为了南区商业和北区广场的有效连接而设置了局部架空,且在架空层又开辟了一条直达地库的路径。
这条路径的形成,不单是缠绕了建筑,同时将南区商业和北区广场,地下车库和种植活动屋面的功能流线串联起来。
路径不仅是行为的通道,更是空间之间的联系体,是生活中必要与非必要活动碰撞的容器。建筑内外、与城市之间,路径的置入将刺激活动进而增强社区活力,促进人与人之间的交流、互动、沟通,促进人与环境的对话。

共享
设计师的工作只是在这样一个建筑中设计一条路径,但这条路径上可以发生的故事是由使用者自行编辑的。当时屋面的设计中我们只是建议分两个区域做绿化和硬质的处理。而后续使用中则在一侧布置了羽毛球场地,一侧直接种植了玉米和蔬菜,可见他的社区精神已经初现端倪。
这条攀爬的步道和建筑本身的内部流线既相对独立又互相联动,室内人流可直接通往二层室外平台,经坡道直达屋顶,融入屋面的共享空间,在一个完全开阔,俯瞰公园的平台上活动休憩。
因为这条路径的形成,使得建筑本身已被清晰定义的功能和外部附加的随机行为之间,变得更加默契和积极。

空间
形式操作的结果,是给室内空间带来功能互动的可能性。本来相对独立的展厅,书吧和会议室,因为掀起的地下室入口,使书吧变成一个可以连接展厅和会议室的大台阶,也使室外的动态关系带入到了室内。
连贯路径并不是目的,开放式平台也不是唯一,设计操作的个性化并不是个人标签的标榜,有时仅仅是对于同质化社区的一种自由想象。
Context of the City
Honggutan New District is a newborn city area of Nanchang on the west bank of the Ganjiang River. Like all the other China's burgeoning urban new districts, it is focused on building efficiency among a one-time, large-scale construction wave.
For such an emerging park far from the city center, it takes a long time to develop the community spirit and establish more complete public activities. So we also formed the original intention of our design: let the young people who are new to the park, in addition to work and life, can also "play" here.
Status of the Existing Situation
The cloud center is located in the geometric center of a newly built office industrial park. When we accepted this design commission, the entire basement of the park had been completed and the column network could not be adjusted. Its function requires a showroom and supporting business on the first floor, a conference room and open office on the second floor. On the basis of the seemingly set capacity, column nets, and boundaries, the owner’s expectation is to design a facade with a “value” feel.
Strategy of Concept Design
We try to break the limitations of the original site column network to the maximum extent, break through the requirements of materialization level such as façade and vision, to stimulate the flow of people in the office community with a more active attitude, and to cultivate the new city community atmosphere in the interaction with the environment. So we built a climbing path for a pure outdoor surround building that is completely open to the area. The starting point of this path faces the green square on the first floor, and through a formal ramp you can climb to the second floor and then to the roof which is covered with garden. On the other side of the roof, a ramp is designed to connect directly to the second-floor outdoor commercial line in the South. At the same time, partial stilt floor is set for the effective connection between the Southern Commercial District and the North Plaza, and a path to the basement is opened on the stilt layer.
The formation of this path not only entangled the building, but also connected the functional flow lines of the Southern District Commercial and the North Square, the underground garage and the roof garden.
The path is not only the channel of behavior, but also the connection between space, the collision container of necessary and non-essential activities in life. Inside and outside the building, and between the cities, the placement of the path will stimulate activities to enhance the vitality of the community, promote interpersonal communication, interaction, connection, and promote dialogue between people and the environment.
Sharing of Roof Space
The designer's job is to design a path in such a building, but the stories that can occur on this path are edited by the user. Among the roof design, we only recommend two areas for greening and hardening. In the subsequent use, a badminton court was arranged. One side was directly planted with corn and vegetables. The community spirit reflected by it has already begun to emerge.
This climbing trail is relatively independent and mutually interactive of the internal streamlines of the building itself, but at the same time the people working indoors can walk out of the office reaching roof through the ramp and join the shared space of the roof to rest on a fully open platform overlooking the park.
The formation of the path makes the functions of the building and the randomly added behaviors outside in harmony.
Order of the Space
The result of formal operations is the possibility of bringing functional interaction to the interior space. The relatively independent exhibition halls, book bars and conference rooms, because of the lifted entrance to the basement, make the book bar a large step that can connect the exhibition hall and the conference room, so that the outdoor dynamic relationship is brought into the room.
A coherent path is not a purpose, an open platform is not unique, and the personalization of design operations is not a slogan of personal tags, sometimes just a free imagination of a homogenous community.

项目名称:南昌世茂水城云中心

项目地点:南昌红谷滩新区

主持建筑师:李硕 李佳

设计团队:周雪峰 樊明明 涂单单 耿丹阳 朱志超

业    主:南昌世茂新发展置业有限公司

施工图设计:上海联创建筑设计有限公司

室内设计师:綦晓虹

幕墙设计:澳大利亚倍更益BG&E幕墙科技(上海)有限公司

设计时间:2014.6

建造时间:2016-2017

占地面积:3550m2

建筑面积:2300m2

项目类型:公共办公建筑

摄 影 师:苏圣亮,田方方

0封1
0封2
0封3
0封4
0封5
0封6
0封7
0封8
n1
n3
n6
p2
p4
p5
p6
p7
p8
p12
p13
p14
p15
p16
p17
p18
p20
p21
p23
过程模型