上海前滩冰厂田幼儿园
项目位于上海前滩国际商务区55#街坊,设置幼儿园10班,占地面积 5253㎡。室外场地:器械活动场地80㎡,公共活动场地340㎡,沙坑50㎡,30米直跑道,每班60㎡室外活动场地(共10班)。
本项目的设计范围位于前滩国际商务区55-2#地块,东靠晴雪路、西侧和北侧靠55-1#中学地块、南靠春眺路。本项目位于中环内城市成熟区域,靠近贯穿浦东和浦西的济阳路和中环路,交通便利;周边卫、教及生活配套齐全,交通便捷;后世博园区和东方体育中心具有很高的知名度,前滩国际商务区在整个上海发展版图中的重要意义。

在总体设计上主要可分为五大类:
1. 合理应对地形局限
基地为南北向进深短东西向距离长的梯形,对于面积、环境要求都比较严苛,满足建筑面积的基础上还必须容纳下一个诸多室外活动场地,这样的基地形状给设计带来了较大的局限。本方案通过合理的建筑布局,力图扬长避短,突破限制。
2 为幼儿争取较为优越的日照环境
尽管基地环境充满局限,我们创造性的运用了退台这一有效的设计手段,既保证了所有活动教室的日照需求,又形成较为灵活有趣的建筑体量。
3. 创造充足良好的室外活动场地
学生的日常活动需要大量的室外活动场地,同时对活动场地的品质要求严格。本案将通过建筑的总体布局、对室外场地的合理安排以及对建筑架空及退台屋顶场地的利用满足这一要求。
4. 建立开放互动的教学授课环境
丰富多样的建筑空间将为开放式教育提供更多的弹性,本案将通过教学空间的立体布置,加强教学单元之间的互动联系。
5. 营造舒适宜人的教师办公环境
教师办公区中公共性较强的办公大单元与半公共性较强的办公小单元对空间环境有各自不同的要求,我们将通过合理的建筑布局和巧妙的空间手段,处理好两者之间矛盾统一的关系,为教师提供舒适宜人的教学办公环境。

总体布局

整个幼儿园为两栋单体建筑,1#教学楼及2#配套辅助用房。1#教学楼建筑东西长度为76.8m,南北长度为32.7m,2#配套辅助用房东西长度为23.4m,南北长度为7.7m。对于1#教学楼的设计考虑为,基地为南北向进深短东西向进深长的梯形,为使所有幼儿及托儿生活用房能获得南向充足的日照,将幼儿用房排布成东西向水平条状,北侧布置交通空间,在南侧由下往上逐层缩进形成退台,使建筑形体更加生动,同时避免了建筑物的遮挡。由此,室内交通空间自然形成小的庭院和中庭,并将室外活动空间布置与退台处于场地东南角。基地北侧布置办公及后勤用房,并且设有独立的厨房后勤出入口。一层为厨房与设备用房;二三层为专业活动教室;四层为教师办公及行政办公区域。同时在基地西北角靠近基地出入口处设置垃圾收集点、环网站和配电站。基地南侧布置主要出入口。基地内,东西向的功能体块与北侧垂直交通空间、南侧入口空间结合在一起,形成简洁明了、流线清晰的十字形总体布局。在该方案活动场地及绿化上主要有:器械活动场地、公用活动场、30米跑道、沙坑以及分班活动场地。


建筑单体设计
该项目在建筑造型上主要有四个特征:
1. 幼儿园整体造型是跌落式布局,其中南侧为教学活动用房,靠北侧是交通空间,高低错落的布置方式形成了富有节奏感和韵律感的建筑天际线,通过退台式的形式形成室外活动平台。 2. 在整体色调达到统一和谐的前提下,利用活泼明快的色彩作为修饰,极大的丰富了建筑的造型语言,并且增强了特定功能空间的可识别性:幼儿园立面为竖向百叶形式,色彩丰富多变又达到整体统一,符合幼儿园建筑使用特征,可对少儿产生较为积极的影响。3. 本案对建筑立面的处理追求简洁明快现代的效果,幼儿园部分整体采用竖向彩色百叶立面处理手法,在层间形成横向分割,使建筑层次分明, 各功能空间则根据不同的使用需求进行开窗处理,有内部庭院的部位采用落地大窗,充分建立庭院内外的空间交流。
4. 底层阅览室挑高天窗的个性化造型处理,使建筑形态更加生动,并且渲染了室内空间的特殊氛围。建筑单体功能布局上, 本案将生活用房布置在整栋楼的一层西北角,后勤入口位于建筑北侧并靠近西侧。幼儿园部分采用退台式布局,一到三层是生活用房和专业教室及活动用房和办公用房;其中幼儿活动用房10间,专业教室4间,均布置在朝南向上。室外场地(器械活动区,沙坑,公共活动场地,30米直跑道,班级室外活动场地等)则布置在基地东南侧
The project is located in the 55# neighborhood of Shanghai Qiantan International Business District. It has 10 classes of kindergartens and covers an area of 5,253㎡. Outdoor venues: equipment activities of 80㎡, public events of 340㎡,  sand pits of 50㎡, straight runways of 30m, outdoor activities of 60㎡ for each class (10 classes in total).
The project is located in the 55-2# plot of Qiantan International Business District, with Qingxue Road in the east, 55-1# middle school block on the west and north side, and Chunyu Road on the south. The project is located in the mature designed area around city center, close to Jiyang Road and Zhonghuan Road from Pudong to Puxi. The transportation is convenient and with complete living facilities. The Post Expo Park and the Oriental Sports Center make a high reputation of the area. Qiantan International Business District is important in the development of the entire Shanghai.
The overall five design categories:
1. Reasonable response to terrain limitations
The site is a trapezoid with a long distance from the north to the south and a long distance from east to west. The area and environment requirements are relatively strict. An outer door space of activity must be done in the site with the building areas that has made the full use of the land. In the case, there is a huge limitation with the land use and we try to overcome it by reasonable layouts. 
2. Make enough sunshine space 
Despite the limitations of the site environment, we have creatively applied the effective design method of retreating, which not only ensures the sunshine demand of all active classrooms, but also creates a more flexible and interesting building space.
3. Create a good outdoor venue
The daily activities of the students require a large number of outdoor venues, while the quality of the venues is strict. The case will meet this requirement through the overall layout of the building, the rational arrangement of the outdoor site, and the use of overhead and roof.
4. Establish an open and interactive teaching environment
The rich and diverse architectural space will provide more flexibility for open education. This case will strengthen the interaction between teaching units through the three-dimensional arrangement of the teaching space.
5. Create a comfortable and pleasant teacher environment
The public office unit and the semi-public office unit with strong publicity in the teacher’s office area have different requirements. we will handle the problem between the two through reasonable architectural layout. The contradictory and unified relationship provides teachers with a comfortable and pleasant teaching office environment.
Overall layout
The entire kindergarten is composed of two single buildings, 1# teaching building and 2# supporting auxiliary rooms. The length of the 1# teaching building is 76.8m, the length of the north and south is 32.7m, and the length of the 2# supporting auxiliary house is 23.4m, and the length of the north and south is 7.7m. For the design of the 1# teaching building, the site is a trapezoidal ladder that is deep in the north and south and deep in the east and west. In order to enable all children sufficient sunshine in the south, the children’s room is arranged in the east-west direction. Horizontal stripes, the north side is arranged with traffic space, and the south side is retracted from bottom to top to form a retreat, which makes the vivid building shape and avoids the blockage of the building. As a result, the indoor transportation space naturally forms a small courtyard and atrium, and the outdoor activity space is arranged and retired at the southeast corner of the site.
The office and logistic rooms are arranged on the north side of the site, and there is a separate kitchen logistic entrance. The first floor is for kitchen and equipment; the second and third floors are professional activity classrooms; the fourth floor is for teachers’ office and administrative office. At the same time, garbage collection points and substations are set up near the site entrance and exit of the northwest corner of the site.
The main entrance is arranged on the south side of the site. In the site, the east-west functional block is combined with the north vertical traffic space and the south side entrance space to form a simple and clear cross-shaped layout.
In the space and greening design of the project, there are mainly equipment activity space, public activity space, a 30-meter runways, sand pits and placement activities.
Architecture design
The project has four main features in architecture design:
1. The overall shape of the kindergarten is a drop-down layout. The south side is the teaching activity room, and the north side is the traffic space. The high and low layouts form rhythmic architectural skyline, which is formed the retreat that is an outdoor event platform. 2. We use of lively and bright colors as a decoration greatly enriches the modeling language of the building and enhances the recognizability of the specific functional space in the overall harmony tone: the kindergarten facade is in the form of vertical louvers. 3. The building facade is pursuing a simple, bright and modern effect. The kindergarten part adopts the vertical color venetian facade method to form a horizontal division between the layers to make the building with clear layers and functions in different colors. The interior courtyard has a large floor-to-ceiling window to fully establish the space communication inside and outside the courtyard.
4. The high-level reading room in the lower reading room handles the personalized shape of the skylight, making the architectural form more vivid and rendering the special atmosphere of the interior space. In the layout of the single building function, the living room is arranged in the northwest corner of the whole building, and the logistics entrance is located on the north side of the building and close to the west side. The kindergarten part adopts the layout of the retreat. The first to third floors are the living room and the professional classroom, the activity room and the office room; among them, there are 10 children’s activity rooms and 4 professional classrooms, all arranged in the south. Outdoor space(apparel activity areas, bunkers, public event space, 30-meter straight runway, class outdoor event space, etc.) are placed on the southeast side of the site.

项目名称:上海前滩冰厂田幼儿园

项目地点:上海市浦东新区前滩地区55地块晴雪路、春眺路

建   筑    师:李硕 李佳
合作建筑师:周蔚+张斌/Atelier Z+
项目建筑师:袁怡(方案+扩初)  李乐(方案+扩初+施工图/室内设计)  王佳琦(施工图+施工配合/室内设计+景观设计)
设计团 队:李乐、安炳详、樊明明、涂单单、王梓瑜、陈依然

施工图设计:上海浦东建筑设计研究院有限公司

业    主:上海前滩国际商务区投资(集团)有限公司

设计时间:2015.10-2016.10

建造时间:2016.11-2018.06

占地面积:5253㎡

建筑面积:5785㎡

项目类型:幼儿园

摄 影 师:陈颢、艾青

0封1
0封9
0封2
0封3
0封4-1
0封4-2
0封8-1
0封8-2
0封7
0封5
0封6
0封10
DSC00408
DSC00400
DSC00390
DSC00420-Pano
DSC00432
DSC00440
DSC00449
DSC00455
DSC00458
DSC00464
DSC00551
020 - _DSC7064(1)
DJI_0876
DSC01960
DSC00684
028 - _DSC3856