上海嘉定新城中医院
嘉定新区中医医院旨在为新城居民提供更为舒适的医疗保证,满足新区市民康居生活的多样需求。同时,因其功能高度复合,我们期望打破传统建筑相对城市独立的模式,建立一种更开放的、更公民性的城市建筑空间,并引入自然元素于建筑之中,丰富其使用体验,把宏观的崇尚自然,优化环境的新城规划格局引入到微观的建筑单体,人性体验当中。




方案试图使建筑的空间感受与造型语汇具有一定的传统私家园林情境与中医意向,我们摒弃了传统的单一医院街的布局模式,而是运用中国传统园林中常见的院落空间模式与医院街的结合,使得嘉定中医院成为具有东方意境而又高效的园林式中医院,建筑总体布局完整,便捷清晰,内敛而安静。既避免城市对中医院的干扰,又使得身处其中的人感受到浓郁的东方气息。沿中心景观轴两侧,六个景观庭院错落有致,不仅就诊人流沿主轴沿医疗区主要流线行进时有良好的景观感受,同时医护、行政、科研、办公人员在工作时也能享受优美的环境。



Hospital of traditional Chinese medicine in new Jiading district aims at providing the residents of the new town a more comfortable medical guarantee and meeting the multiple requirements of their healthy life. Meanwhile, for its high complexity in function, we hope to break the traditional architecture’s mode of staying relatively independent from the city, we hope to build a more open, more civilized urban architectural space and bring the natural elements into the building and enrich the experience within. To introduce the macro nature-advocating, environment-optimizing new town planning arrangements to the micro building units, personal experiences. 
 The program try to make the spatial perception and the styling vocabulary of the building accord to the traditional private garden situation and the Chinese medicine intention. The traditional single hospital street layout is abandoned, we try to apply the courtyard space mode that’s normal in the Chinese traditional garden and combine it with the hospital street. So the Jiading traditional hospital will become a garden-style Chinese medicine hospital with oriental artistic conception and high efficiency. The overall layout of the building is intact, clear, convenient, introverted and quiet. It not only avoids the interference of the city to the hospital, but also makes the people in it feel the strong oriental atmosphere. Along the flanks of the central landscape axis, six landscape courtyards are well arranged. Not only does the flow of patients travel along the main axis along the main streamline of the medical district has a good sense of landscape, but the stuff of medical care, administration, scientific research and others also enjoy the beautiful environment while working.

项目名称:上海嘉定新城中医院

主持建筑师:李硕、李佳

合作建筑师:张斌/Atelier Z+

项目建筑师:张杰飞

设计团队:李盛

占地面积:84548 m2

建筑面积:103279 m2


001
B1306-37(医院)直造-嘉定新城中医院=02_sy
0封3
000
DSC01214
DSC01223
0封7