西安空港艺术中心
该项目位西安新城区,西侧为新城八路,东侧为新城九路,艺术家单体工作室是坐落在艺术区内的建筑单体。
在单体设计上,工作室建筑形成不同层高的空间,并以不同标高的大开窗出现在侧墙、屋顶上,给于光入口,让空间变幻于日光的游移之中。同时空间虚实相嵌,提供了居住于其中的乐趣。室内二层错开退移在一层空间之上,形成了宽阔的一层中庭,与二层在视线上有交叉。中庭上方设有采光天井,增添了异质性空间的体验并营造展览空间的可能。建筑体量自由,组合成内向的庭院,并此自然光景通过首层的落地大窗渗透进室内,结合高层高的室内中庭形成沁人心脾、旷然自得的厅堂空间氛围。
在单体建筑功能配比上给予使用者艺术家最大的灵活运用空间。除一般的起居室、卧室外,给予了最大面积的工作室空间,以适应不同性质艺术家的改造与空间的活用。



在建筑立面上也体现了具有深度的构思。使用赋予本土风格的青砖,在形体上打造现代极简风格。体现了传统与现代的和谐统一。同时使用均值镂空状态的围墙设计,在建筑单体之间打造了一定的灰空间区别与传统的闭塞空间,灰空间在一定程度上体现了中国文人“远观而非亵玩”的思想高度。
在单体庭院打造上,采用了中国画山、石、翠竹、傲梅相生相和雅意情境。 同时借鉴现代日本山水庭院设计经验,使庭院传递传统意境气质的同时,具备现代建筑的美感。



The project is located in Xi ‘an new city district, with Xincheng No8 road on the west and Xincheng No9 road on the east. The artist studio is a single building located in the art district. 
As a unit of artist studio sitting inside the art area, the building forms space of different layer heights. Large windows with different elevations appear on side walls and roofs, to give light an entrance, to make the space fluctuate in the meandering of the sunlight. The virtual and the real spaces embed with each other, provides the joy to live within. The board first floor atrium formed by the retreat and stagger of the second floor has intersection of sights with the second floor. A daylighting patio is set beyond the atrium, adding the experience of heterogeneous space and providing the possibility of exhibition spaces. The building has a free volume, forming an introverted courtyard. And the natural scenery penetrating into the indoor space through the big first floor landing window. Combining the high-rise of the indoor atrium, the atmosphere of the hall is refreshing and complacent.
The function ratio of the single building gives the user of artist the most flexible use space. In addition to the general living room and bedroom, the studio space with the largest area is given to adapt to the transformation of different artists and the active use of space.
The facade design of the single building also reflects the depth considering of the design. Using the local style of the grey brick, to create a modern minimalist style. The method embodies the harmony and unity of tradition and modernity in architecture design. At the same time,  the evenly arranged square hole of the wall design the wall design creates semi public space between the individual buildings, which is very different from the traditional wall design between single buildings there. Meanwhile, the semi public space to some extent reflects the Chinese literati’s thinking of “distant view rather than obscene play”.
The design of the courtyard of the single building applies the Chinese landscape painting of mountains, stone, bamboo and plum blossom, which is telling  elegant mood. moreover, the garden design has learnt from a modern Japanese garden. In the case, the courtyard not only conveys the traditional artistic temperament but also has the aesthetic feeling of modern architecture.

项目名称:西安空港艺术中心 
主持建筑师:李硕  李佳  
项目建筑师:周雪峰
设计团队: 安炳祥、李乐、樊明明、刘志远、涂单单
用地面积:29064㎡
建筑面积:91616㎡
0封1
c
0封3
0封4
0封5
0封6
0封7
001
001
03
03
04
05
06
16-final
a00 (1)
a00 (1)
a00 (2)
B8-3
grgar
鸟瞰